Metoda Propoziției Intenției
În fiecare zi realizăm o sumedenie de activități și ne mișcăm în multiple direcții. Începem prin a ne da jos din pat și încheiem ziua prin a pune capul pe pernă. În spatele a tot ceea ce realizăm într-o zi, într-un an, într-o viață, se află o energie pe care uneori o numim voință. La temelia existenței noastre se află însăși voința de a trăi. Astfel, dintr-un anumit punct de vedere, viața noastră poată fi văzută ca o succesiune de acte care implică voință. Și totuși, de ce ne dorim anumite lucruri și nu altele? De ce vrem să fim într-un anumit loc și nu în altul? De ce căutăm anumite relații și nu altele? Ce se ascunde în spatele a ceea ce ne dorim sau vrem în această viață?
De multe ori se întâmplă să obținem ușor ceea ce ne dorim. Alteori lucrurile nu stau la fel. Uneori poate vrem să fim mai curajoși, alteori mai direcți, uneori am vrea să avem relații mai bune cu membrii familiei sau, pur și simplu, să fim fericiți. Uneori am vrea să slăbim sau să ne lăsăm de fumat, uneori am vrea să facem mai mult sport sau, pur și simplu, să ne simțim mai bine în pielea noastră. Deși astfel de intenții nu sunt de pe altă planetă, uneori par a fi imposibil de atins. Și, totuși, ce ne împiedică să le obținem?
Metoda Propoziției Intenției dezvoltată de Franz Ruppert are în centrul ei intenția celui care lucrează. Metoda funcționează ca o lupă care mărește și permite analiza în adâncime a proceselor inconștiente care stau în spatele intenției. Persoana care formulează intenția, pe care o vom numi generatorul intenției, este cea care mânuiește lupa. Ea este în deplin control al propriul proces: formulează intenția, decide când începe și când se încheie procesul, decide cine sunt cei care vor rezona cu acele cuvinte pe care le va alege din propria intenție și cum va arăta interacțiunea cu ei. Tot el decide dacă dorește feedback-uri din partea facilitatorului sau nu.
Lucrul cu Metoda Propoziției Intenției se realizează, de obicei, în grup. Persoana care dorește să lucreze este cea care formulează intenția. Intenția poate lua forma unei propoziții, a unei liste de cuvinte sau a unui desen. În momentul în care intenția este clară, persoana care a formulat-o o scrie pe o tablă, fără a oferi alte detalii. Ulterior, va alege trei elemente din intenția sa (cuvinte, semne de punctuație, părți ale desenului), le va scrie pe post-it-uri și va selecta trei persoane din grup care să rezoneze cu elementele alese.
Atunci când se consideră pregătită, persoana care a formulat intenția semnalizează începere lucrului. Urmează o primă fază nonverbală în care reprezentanții rezonează cu elementele intenției primite. După ce facilitatorul semnalizează încheierea fazei nonverbale, persoana care a formulat intenția interacționează cu fiecare reprezentant, culegând informații care îi pot aduce clarificări. Reprezentanții îi pot comunica senzații corporale, emoții sau gânduri care le apar în cadrul procesului. Rezonatorii nu trebuie să înțeleagă, nu trebuie să rezolve ceva, ci doar să rezoneze și să împărtășească ce simt. Atunci când consideră necesar sau când simte că informațiile culese îi sunt suficiente, persoana care a formulat intenția încheie lucrul. Aceasta poate decide în orice moment încheierea procesului. Facilitatorul însoțește persoana care lucrează pe tot parcursul exercițiului, răspunzând la întrebările acesteia, adresând întrebări clarificatoare sau punând în cuvinte interacțiunile vizibile.
Participarea la workshop-urile care implică lucrul cu Metoda Propoziției Intenției presupune acceptare și semnarea unui acord de confidențialitate cu privire la informațiile personale împărtășite de participanți pe parcursul acestora.